U bevindt zich hier:

"Cool URIs don't change"

Gepost op: 02/10/2013    Door: Vind123

De webadressen waaronder pagina's van websites op te vragen zijn worden URL's genoemd, waarbij URL staat voor Uniform Resource Locater.

Een gebruiksvriendelijke website heeft URL's die uniek zijn en niet veranderen. Naar ons idee dienen die URL's daarbij zelf ook "netjes en vriendelijk" te zijn. Met het laatste bedoelen we dat de URL's duidelijk/leesbaar zijn en dat ze iets zeggen over de inhoud. Dat is namelijk ook makkelijk en prettig voor zowel bezoekers als zoekmachines.

Voorbeeld:
Goed: www.vind123.nl/contact/ voor de contactpagina.
Fout: www.vind123.nl/?id=456 voor de contactpagina.
Fout: www.vind123.nl/extra-pagina.html voor de contactpagina.

Het niet veranderen van URL's spreekt denken we wel voor zich. Ook hiervan een voorbeeld: Als de contactpagina eerst te vinden is op /contact/ en later op /ons-bereiken/ dan betekent dit b.v. dat zoekmachines deze wijziging moeten aanpassen (dat zal enige tijd duren), dat bezoekers hun favorieten dienen aan te passen, en dat links van websites naar de betreffende pagina niet meer zullen werken.

Gaat u dus aan de slag met uw website, denkt u dan even na over een goede indeling en naamgeving van de pagina's / URL's. Bij een Vind123 website kunt u nette en vriendelijke URL's hanteren, het CMS is niet beperkt waardoor pagina's / URL's automatisch en alleen via een id op te vragen zijn.

Lees ook het artikel Cool URIs don't change van Tim Berners-Lee.

Terug naar het nieuwsoverzicht